Hoe werkt een 2e spoor traject?

De eerste stap voor een 2e spoor traject wordt door de werkgever gezet, maar altijd samen met de werknemer. Wanneer er binnen de huidige organisatie (het eerste spoor) geen terugkeer in de eigen of andere functie mogelijk is wordt dit vastgesteld door de arbeidsdeskundige. Uit een arbeidsdeskundig onderzoek volgt een rapportage met een advies om te starten met het tweede spoor traject.

Vervolgens start de werkgever het 2e spoor traject op en helpt de werkgever de werknemer met het vinden van een geschikte re-integratiecoach die vervolgens op zoek gaat naar een functie bij een ander bedrijf of een externe re-integratieplaats. Dit wordt re-integratie tweede spoor genoemd.

Ook is het goed mogelijk dat de werknemer nog bezig is met het opbouwen van werkzaamheden bij de huidige werkgever. In dat geval geldt een twee sporen beleid waarbij de werknemer doorgaat met re-integratie bij de huidige werkgever en tegelijkertijd op zoek gaat naar een functie buiten de huidige werkgever.

De start van een 2e spoor re-integratie traject

Tijdens de eerste gesprekken van een 2e spoor traject bespreken we de huidige situatie en de gewenste acties met de werknemer. 

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn: 

  • Acceptatie van de situatie

  • Persoonlijke vaardigheden

  • Arbeidsmarktonderzoek

  • Ambities en persoonlijke kwaliteiten.

  • Persoonlijkheidsonderzoek

  • Competentie- en interesseonderzoek

Deze fase wordt ook wel de mobiliseringsfase genoemd.

Op basis van de gesprekken en de huiswerkopdrachten stellen we een persoonlijkheidsprofiel en actieplan op. Hiermee zet de werknemer de volgende concrete stap in zijn of haar carrière.

Vervolgens gaan we aan de slag met persoonlijke en individuele begeleiding om zo het 2e spoor traject goed te laten slagen.
Hiermee wordt fase 1 afgesloten.

We zijn gestart, en dan?

De volgende stap in het 2e spoor traject is het vinden van vacatures die de werknemer op het lijf zijn geschreven. We voeren dan activiteiten uit zoals: 

  • Jobhunting

  • Netwerken

  • Actief solliciteren en voorbereiden op gesprekken

Dosering is erg belangrijk voor een succesvolle reïntegratie van de werknemer. Er wordt dan ook de nodige aandacht gegeven aan de energiebalans van hem of haar waardoor ook hun zelfvertrouwen wordt vergroot.

Hierdoor gaan ze uiteindelijk weer vitaal aan de slag in een nieuwe baan en met plezier aan het werk.  

Te Velde Training & Coaching geeft de werknemer net dat steuntje in de rug om hem of haar te helpen om het re-integratietraject succesvol te laten verlopen. Wij begeleiden en ondersteunen de werknemer hierin graag.

Hoe lang duurt een 2e spoor traject?

Een 2e spoor traject duurt meestal tot het einde van het tweede ziektejaar, maar soms kan het zo zijn dat er geen mogelijkheden meer zijn om aan de slag te gaan en dan wordt het traject eerder afgesloten. Wanneer direct wordt gestart na het eerste ziektejaar duurt een 2e spoor traject vaak een jaar.

Hoe lang duurt een 2e spoor traject?

Wat kost een 2e spoor traject?

Een re-integratie 2e spoor traject is vrij kostbaar omdat er veel rapportage bij komt kijken. Afhankelijk van de gekozen periode begint dit traject vanaf € 2.499,- voor een periode van 6 maanden. Belangrijk is dat een traject goed gedocumenteerd en gerapporteerd wordt volgens de Wet Verbetering Poortwachter.

Een verkennend (telefoon) gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Alle hier genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW. 

Op alle offertes zijn de algemene voorwaarden van Te Velde Training & Coaching van toepassing.

Wie betaalt het 2e spoor traject?

Een 2e spoor traject is een wettelijke verplichting volgens de Wet verbetering Poortwachter en wordt altijd betaald door de werkgever.

Gratis advies?

Neem voor gratis en vrijblijvend advies contact op met Anton te Velde.

De specialist op het gebied van 2e spoor trajecten.